Ako zlé jesenné počasie ovplyvňuje našu náladu a ako sa tomu brániť?

Ako zlé jesenné počasie ovplyvňuje našu náladu a ako sa tomu brániť?

Keď sa jeseň prihlási s chladnými, sychravými dňami, mnohí z nás pociťujú zmenu v nálade. Zimné mesiace so sebou prinášajú menej denného svetla, viac času stráveného vo vnútri a celkové zhoršenie nálady. Tento stav nie je len subjektívny pocit, ale má svoje chemické vysvetlenie. Zlé počasie môže vyvolať v našom tele rôzne reakcie, ktoré priamo ovplyvňujú našu náladu. Prečo sa to deje a ako môžeme toto obdobie zvládnuť?

Chemické procesy ovplyvňujúce našu náladu

  1. Nedostatok slnečného svetla a serotonín
    Slnečné svetlo je kľúčovým faktorom pre tvorbu serotonínu – neurotransmitera, ktorý je zodpovedný za pocit šťastia a pohody. Keď počas jesene klesá intenzita slnečných lúčov, hladiny serotonínu sa znižujú. Výsledkom je pokles nálady a zvýšený pocit únavy a podráždenosti. Menej serotonínu tiež narúša náš spánkový cyklus, čo môže viesť k neustálej únave.
  2. Melatonín a biologické hodiny
    Krátke dni a skoré stmívanie vedú k vyššej produkcii melatonínu, hormónu, ktorý riadi spánkový cyklus. Zvyšovanie hladiny melatonínu môže spôsobovať, že sa cítime unavenejší, ospalí a demotivovaní, pretože naše biologické hodiny reagujú na menej svetla tým, že telo pripravujú na spánok.
  3. Klesajúca hladina vitamínu D
    Vitamín D sa prirodzene tvorí v koži pod vplyvom slnečných lúčov. Počas jesene, keď je slnka menej, hladina tohto vitamínu klesá. Vitamín D hrá významnú úlohu v regulácii nálady a jeho nedostatok môže byť spojený so zvýšeným rizikom depresie a únavy.
  4. Kortizol a stres
    Zvýšený stres, ktorý môže byť vyvolaný náročnými podmienkami ako nepriaznivé počasie či prechod na kratšie dni, zvyšuje hladinu kortizolu – hormónu, ktorý zvyšuje napätie a úzkosť. Dlhodobý stres spôsobený zmenou počasia môže viesť k pocitu vyčerpania a oslabenia nálady.

Ako sa brániť negatívnym vplyvom počasia? (4 kroky)

  1. Vystavenie sa svetlu
    Aj keď je vonku zamračené, vyhľadávajte čo najviac denného svetla. Strávte aspoň 30 minút denne vonku, ideálne v dopoludňajších hodinách. Alternatívne zvážte použitie svetelnej terapie, ktorá môže stimulovať produkciu serotonínu a pomôcť vám cítiť sa lepšie.
  2. Fyzická aktivita
    Pravidelné cvičenie zvyšuje hladinu endorfínov, tzv. „hormónov šťastia“. Už 30 minút aktívneho pohybu denne, ako je prechádzka, beh alebo jóga, môže zlepšiť náladu a bojovať proti únave. Pohyb znižuje stres a podporuje zdravú tvorbu serotonínu.
  3. Zdravá strava
    Zamerajte sa na potraviny bohaté na vitamín D a omega-3 mastné kyseliny, ako sú ryby, vaječné žĺtky, orechy a semená. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú podporovať zdravie mozgu a môžu pomôcť zlepšiť náladu. Zvážte doplnky vitamínu D, najmä počas tmavších mesiacov, keď slnka nemáme dostatok.
  4. Relaxácia a zvládanie stresu
    Zníženie stresu je kľúčové. Praktiky ako meditácia, dychové cvičenia či mindfulness vám pomôžu udržať hladinu kortizolu pod kontrolou. Takéto techniky podporujú relaxáciu a regeneráciu tela i mysle, čím môžete predchádzať vyčerpaniu z nepriaznivého počasia.

Chcete začať cvičiť alebo nájsť prírodnú cestu, ako sa uvolniť, nech už máte vek aký máte? Pozrite si našu ponuku kliknutím tu: Agile Vitality

 

Back to blog